Recept za kobariške štruklje

Sestavine:

BULJA  

Za 20 štrukljev:

  • 340 g orehov
  • 600 g sladkorja
  • 34 g rozin
  • 34 g masla
  • 70 g drobtin
  • 96 g mleka zmešanega z rumom
  • 6 g kakava

  Velikost bulje: dolžina – 5,5 cm in širina – 2,8cm  

TESTO  

Za 20 štrukljev (en štrukelj 42g):

  • 416 g moke
  • 1,6 g soli
  • 8 g olja
  • 414 g vode

Velikost štruklja: dolžina – 8cm, širina – 4cm in višina – 4,2cm

Postopek:  

Moko poparimo z vrelim slanim kropom, lahko dodamo žlico ali dve olja ter najprej s kuhalnico, ko se malo ohladi pa z roko, zamešamo testo. Naredimo svaljek, ga razrežemo na enake koščke - te z roko sploščimo, da dobimo krogce, na katere polagamo nadev, oblikovan v svaljke. Lahko nadevamo tudi z žličko, če nam je lažje. Z dobro pomokanimi rokami štruklje tesno pritisnemo skupaj in zapremo v polkrog oz. naborek. Na sredino vtisnemo s prstom jamico, da dobimo značilno obliko. Kuhamo jih v vrelem slanem kropu, voda ne sme vreti, približno 10 minut, oz. dokler ne splavajo do vrha. Posodo vmes večkrat rahlo pretresemo. Kuhane dobro odcedimo, zabelimo s stopljenim maslom v katerem smo zarumenili drobtinice in potresemo s kristalnim sladkorjem, lahko tudi z mletimi orehi.