Jestival v Kobaridu: večji in okusnejši kot kadarkoli

datum: 06.10.2016

kategorija: Novice

Jestival okusov in umetnosti je na prvi oktobrski dan v dolino Soče, ene najlepših alpskih rek na svetu, privabil več kot tri tisoč obiskovalcev.

Med stojnicami lokalnih in okoliških gostincev ter ponudnikov je bilo veselje opazovati goste, ki so se razvajali na degustacijah dobrot. Med kulinaričnimi posebnostmi je ponovno izstopal kobariški štrukelj, veliko navdušenje pa je poželo sodelovanje svetovno znane kuharske zvezdnice Ane Roš iz Hiše Franko in prve dame slovenskega stekla Tanje Pak.

Zdaj že tradicionalna prireditev Jestival okusov in umetnosti je v Kobaridu ponudila živahen umetniški in gastronomski program s pisano tržnico lokalnih pridelkov, izdelkov ter ponudbo hrane in pijač. Dan je prežemalo romantično in nostalgično vzdušje, ki so ga podkrepili tudi vilinski venčki iz naravnih materialov na glavah gostiteljic. Vodilo letošnjega dogodka Nazaj k naravi in prvinskim okusom je navdušilo obiskovalce. V ospredju so bile divje užitne rastline ter pridelki in zelišča iz lokalnega okolja, saj tamkajšnji kuharji sledijo filozofiji »z vrta na krožnik«. Na to prisega tudi slavna kuharska mojstrica Ana Roš iz Hiše Franko. Tokrat je moči in vizijo združila z umetnico in oblikovalko stekla Tanjo Pak. Skupaj sta pripravili skulpturo Valovanja in tako povezali Alpe z Mediteranom. Prav tako, kot to vez ohranja smaragdna reka Soča.

Ribiška družina Tolmin je na Jestivalu poskrbela za degustacijo sladkovodnih rib. Največje navdušenje je požela kraljica slovenskih voda soška postrv, sledila sta šarenka in lipanj. Na tekmovanju za najboljši sirni okus so sodelovali Mlekarna planika, vsi sirarji iz okoliških planin in nekateri gostinci, ki zorijo sir. Zmagal je Valter Kramar s 4 leta starim sirom, zorjenim v sirni kleti Hiše Franko, kjer ob kontrolirani temperaturi in vlagi starajo avtohtone slovenske sire. Za kozarce žlahtne kapljice je poskrbela vinska  klet Goriška Brda.

Med nepogrešljivimi specialitetami je izstopal tudi kobariški štrukelj, mnoge slastne dobrote pa so pripravljali kuharski mojstri restavracij Topli val, Kotlar in turistične kmetije Jelenov breg. Na kobariškem glavnem trgu se je letos predstavljalo 7 restavracij iz italijanske Benečije, ki so dogajanje začinile z mednarodnim pridihom.

Na Jestivalu niso pozabili niti na sladkosnede. Posebej zanimivo je bilo tekmovanje za najboljšo marmelado. Med 39 prijavljenimi domačimi kozarci je zmagala marelična marmelada iz Ljubljane. Po Kobaridu pa ni dišalo le po zeliščih, naravnih lekih in štrukljih, ampak tudi po omamni aromi lokalno pražene kave Coronini. V poznejših urah je skodelico praženega napitka zamenjal kozarec varjenega. Pivovarna 1713 je kobariška mikropivovarna, ki je zdaj že stara znanka Jestivala. 

 Na Jestivalu so se zvrstile mnoge ustvarjalne in izobraževalne delavnice. Zeliščar Dario Cortese je popeljal obiskovalce na zeliščni sprehod v naravo. O domači lekarni in zeliščni ponudbi je spregovoril Lado Tuta, ki nam je izdal s katerimi tinkturami je treba okrepiti organizem pred zimo. Zakaj je lepše spati na zeliščni blazini, je obiskovalcem zaupala Vesna Velišček.

Dnevno dogajanje je spremljala ljudska glasba dvojca Bogdane Herman in Jureta Torija, veliki finale Jestivala pa je obogatil koncert Boštjana Gombača in Janeza Dovča. Tako je bilo v velikem slogu sklenjeno potovanje nazaj k naravi, h koreninam in k pristnim okusom.